Kako udomiti psa?

Pročitaj naš vodič za udomljavanje i pruži dom svom novom najboljem prijatelju.

Festival pasa svih rasa ima važan zadatak – podići svijest o važnosti pravilne skrbi o životinjama i približiti ideju pružanja toplog doma psima koji to nemaju. 

S prijateljima iz udruga i organizacija za udomljavanje pasa pronašli smo jako dobre razloge za zašto, ali i kako udomiti psa pa pročitaj ovaj kratki vodič.

Udomljavanjem psa dajete mu drugu šansu i spašavate ga iz skloništa, ali ne spašavate život samo jednom psu. Skloništa za životinje često su prenapučena, a udomljavanje psa smanjuje taj problem jer kada udomite psa, otvara se mjesto za drugu napuštenu ili izgubljenu životinju kojoj je također potreban dom.

Zašto udomiti?

Bezbroj je drugih razloga zašto trebaš ozbiljno razmisliti o udomljavanju. Mnogi ljudi brinu o povezivanju sa spašenim psom, ali psi iz skloništa mogu pružiti toliko ljubavi – i nikada ti je neće prestati pružati nakon što ih pustiš u svoje srce. 

Hodanje ili trčanje s psom redovito ti pruža priliku za vježbanje i održavanje zdravog načina života. Osim toga, istraživanja su pokazala da vlasnici pasa imaju niži krvni tlak, manje stresa i niži rizik od srčanih bolesti. 

Također, psi su izvanredni terapeuti za emocionalnu podršku. Druženje s psom može pomoći u smanjenju simptoma depresije, usamljenosti i anksioznosti. Oni ti pružaju stalno društvo i nevjerojatno su dobri u uočavanju emocionalnih potreba.

U Hrvatskoj postoje mnoge udruge koje se bave spašavanjem i udomljavanjem pasa, a udruga “Prijatelji životinja” sve ih je okupila u sklopu svog projekta “Mreža za zaštitu životinja”. 

Kako udomiti psa?
Ove njuške čekaju svoj zauvijek dom
Preuzmi prezentaciju svih pasa spremnih za udomljavanje koji su se predstavili na ovogodišnjem festivalu. Javi se direktno udrugama za više informacija i udomi jednu od veselih njuški.

Glavni cilj projekta je umrežavanje udruga, pojedinaca i institucija koje se zalažu i rade na sprječavanju napuštanja životinja te na njihovom zbrinjavanju, kao i na zaštiti životinja i promociji njihovih prava.

Na mrežnoj stranici udruge Prijatelji životinja možeš pronaći popis svih skloništa i udruga koje se nalaze u Hrvatskoj, a možda i u tvojoj blizini. Obrati se tim udrugama i saznaj više o postupku udomljavanja i psima koji su trenutno dostupni za udomljavanje.

Proces udomljavanja

 
Posjet skloništu i odabir psa

Nakon pronalaska skloništa, možeš posjetiti mjesto kako bi se upoznali s psima koji su dostupni za udomljavanje. Možeš razgovarati s osobljem skloništa i pitati o karakteristikama pasa kako bi pronašli onog koji najbolje odgovara tvojim životnim uvjetima i preferencijama.

Ispunjavanje uvjeta udomljavanja

Sklonište će vjerojatno postaviti određene uvjete udomljavanja koje moraš ispuniti. To može uključivati ispunjavanje prijavnice, predočavanje osobnih podataka, dokaza o sposobnosti brige za psa (npr. koliko vremena možete posvetiti psu), kao i plaćanje naknade ili donacije.

Potpisivanje ugovora o udomljavanju

Kada se zadovolje uvjeti udomljavanja, sklonište će s tobom sklopiti ugovor o udomljavanju psa. Ovaj ugovor obično definira prava i odgovornosti obiju strana te može uključivati informacije o obaveznom cijepljenju, sterilizaciji/kastraciji, čipiranju i sl.

Integracija i prilagodba

Kada preuzmeš psa, bitno je dati mu vremena za prilagodbu na novi dom. Psi mogu trebati neko vrijeme kako bi se naviknuli na nove ljude i okruženje. Važno je pružiti ljubav, brigu i strpljenje te uspostaviti rutinu kako bi se pas osjećao sigurno i udobno u novom domu.

Udomljavanje je jedan od najljepših činova koje možeš učiniti u životu.

Udomljeni pas u obitelji