Zašto je bitan trening pasa?

Trening pasa je ključan aspekt odgoja i brige o našim vjernim četveronožnim prijateljima. Bez obzira na to jesi li ponosni vlasnik mladog štenca ili već  godinama uživaš u društvu odraslog psa, investiranje vremena i truda u trening može tebi i tvom ljubimcu pružiti brojne koristi.

Trening pasa je više od samog poučavanja osnovnih naredbi. To je proces komunikacije i stvaranja snažne veze između tebe i tvog  psa. Kroz trening,  pas će naučiti razumjeti što od njega očekuješ i kako udovoljiti tim očekivanjima. Istovremeno, naučit ćeš kako prilagoditi svoje upute i pristup kako bi najbolje podržao/-la napredak svog psa.

Početak treninga pasa ovisi o dobi štenca, ali najbolje je započeti s osnovnim treningom čim štene dođe u novi dom, obično u dobi od 8 do 12 tjedana. Mladi psi su vrlo dojmljivi i brzo uče, stoga je važno iskoristiti tu fazu za uspostavljanje temelja poslušnosti i socijalizacije.

Učenje psa uključuje upotrebu pozitivnog pojačanja, što znači nagrađivanje ponašanja koje želiš potaknuti. Ključno je koristiti motivaciju kako biste psa potaknuli na pravilno ponašanje. To može uključivati ​​korištenje pohvala, sitnih poslastica ili igračaka kao nagrada. Važno je biti dosljedan i nagraditi psa odmah nakon željenog ponašanja kako bi povezao nagradu s konkretnim ponašanjem.

Jedan od alata koji se često koristi u treningu pasa je kliker. Kliker je mali uređaj koji proizvodi kratki zvuk kada se pritisne. Uloga klikera je da precizno označi točno ponašanje koje želite nagraditi. Kada pas izvede željeno ponašanje, kliknete klikerom i odmah slijedi nagrada. Kliker se koristi kako bi se psu brzo i jasno prenijela informacija da je upravo izvršeno ispravno ponašanje. Nakon nekog vremena, pas će naučiti povezati zvuk klikera s nagradom i shvatiti što se od njega očekuje.

Na predavanjima na prvom Festivalu pasa svih rasa 7. i 8.10. možeš naučiti više o treningu pasa, ali i odgoju štenaca. Također, imat ćeš na festivalu priliku porazgovarati sa stručnjacima i trenerima ZOOCITY-a koji ti mogu na licu mjesta pokazati neke tehnike koje će ti pomoći u odgoju i brizi o najdražem ljubimcu. 

A dotad možeš u blogu pročitati što je veterinarka Maja Črnjević izdvojila kao najbitnije točke pri dresuri pasa. 

Izvor: www.zoocity.hr