Kratki vodič za štence

Nabavili ste novog ljubimca, štene. Posao kreće odmah! 

Najbitnije je da mu daš vremena da se navikne na tebe, ostale ukućane i novi prostor u kojem se našao. Osiguraj mu njegov kutak u koji ćeš mu staviti krevetić ili dekicu te mu pokaži gdje mu stoji zdjelica s vodom i hranom. Nakon što se najeo, sigurno će mu biti sila pa ga odvedi van na travu kako bi obavio nuždu i stekao rutinu ili mu pokaži gdje si mu smjestio pelenu na koju će obavljati nuždu kod kuće.

Psi su sposobni učiti već sa svega par dana starosti i započinju proces učenja još u leglu. Trening poslušnosti možeš započeti čim ti štene uđe u život.. Nagrađuj ono što želiš poticati i zadržati u budućem životu, a nepoželjna ponašanja pretvori u poželjna. Ako vam štene npr. žvače papuče, nemoj vikati na njega i kažnjavati ga. Radije mu osiguraj dovoljno različitih igračaka i potiči ga da se igra s njima, kako ne bi tvoje predmete koristio kao igračke.

Koju hranu ponuditi malcima? Štenci piju majčino ili zamjensko mlijeko do 3 tjedna starosti. Nakon toga ih se prebacuje na suhu hranu. 

Odličnom hranom za taj period se pokazao Baby Starter od Happy Dog-a. Starter se sastoji od sitnih granula koje se mogu davati suhe, a mogu se i pomiješati s vodom ili mlijekom za štence kako bi postale mekane, poput paštete. Sadrže sve potrebne nutrijente za nastavak pravilnog rasta i razvoja štenaca te omogućuju postepen prijelaz s tekuće na krutu hranu. S 5 do 6 tjedana starosti štenci mogu početi jesti klasičnu granuliranu hranu za štence, poput Orijen Puppy hrane.

Pokušaj biti što nježniji, opušteniji i dopusti štencu da odredi tempo vašeg zajedničkog druženja. Time ćeš izgraditi međusobno povjerenje i dobiti psa koji će u tebi naći sigurnost, stabilnost i najboljeg prijatelja za cijeli život.

Više o ovoj temi možeš saznati na Festivalu pasa 7. i 8. listopada na Tuđmancu.

Izvor: www.zoocity.hr