Zdrava prehrana za četveronošce

Kao i kod ljudi, prehrana je baza zdravlja i bitno je obratiti pozornost na kvalitetu hrane koju dajemo svom ljubimcu. Ako ga hraniš manje kvalitetnom hranom, postoji mogućnost da neće dobiti sve potrebne nutrijente i da će organizam odreagirati negativno tako što će nastati srčani i crijevni problemi.

Psi trebaju različitu prehranu, ovisno o njihovoj starosnoj dobi. Dok su bebe i juniori, potreban im je veći udio bjelančevina i masti u hrani kako bi dobili dovoljno energije za rast i razvoj cijelog organizma, a kada izađu iz junior faze i postanu odrasli potrebna je razina hranjivih tvari koja će održavati normalne funkcije organizma. Koliki će biti potreban udio bjelančevina i masti u hrani ovisi o tome koje je pasmine tvoj ljubimac, kojeg je rasta i koliko je aktivan tijekom dana. 

Koje god dobi ili vrste bio tvoj lajavi četveronožac, pobrini se da obrok koji serviraš svom ljubimcu bude zdrav. Tu dolazi pitanje na što obratiti pažnju kod kupovine hrane?

Prva namirnica na listi sastojaka bi uvijek trebala biti meso ili riba i to u postotku većem od 25% kad je riječ o dehidratima, a 80% kad je riječ o konzervama. Izbjegavati mesno brašno dok se dehidrirano meso i riba te iznutrice preporučuju zbog većeg postotka bjelančevina i proteina. U pravilu superior hrana za pse označava najveću razinu vitamina i nutrijenata, no najbolje bi bilo da prije kupnje dobro provjeriš što piše na ambalaži. 

Voće i povrće može biti ukusna i zdrava poslastica za vaše ljubimce. Slobodno im možeš ponuditi jabuku, bananu, borovnicu, jagodu, naranču, brokulu, papriku, mrkvu, tikvicu ili krastavac dok namirnice koje mogu naštetiti su avokado, koštice voća, grožđe i grožđice, luk i češnjak (u velikim količinama), orasi (osobito ljuska), alkohol, kofein i čokolada.

Daleko najzdravija je sirova prehrana, poznata kao BARF prehrana (Biologically Appropriate Raw Food) koja je biološki najprikladnija, a ljubitelji te prehrane se hvale zdravim zubima svojih pasa, sjajnim krznom, poboljšanjem kroničnih bolesti kao artroze i sprječavanjem problema u rastu te razvijanjem snažnog vezivnog tkiva i tetiva. 

Ukoliko svom ljubimcu osiguraš zdravu hranu, bila ona sirova, dehidrirana ili konzervirana, sigurno ćeš imati zdravog ljubimca koji će zadovoljno polizati brk i sretno mahati repom poslije svakog obroka. 

Više o ovoj temi možeš saznati na Festivalu pasa 7. i 8. listopada na Tuđmancu, a možeš i posjetiti izlagače koji nude nutritivnu hranu za pse.

Izvor: www.zoocity.hr