Što je linjanje i koliko se često psi linjaju?

Linjanje je redovita izmjena dlačnog pokrivača kada otpada stara, mrtva dlaka, a raste nova. Glavno linjanje događa se sezonski, u proljeće kada odbacuju gustu, zimsku dlaku i na jesen kada odbacuju prozračnu, ljetnu. No, zbog današnjeg načina života kućnih ljubimaca koji žive u klimatiziranim prostorima, sa centralnim grijanjem, period linjanja zapravo traje gotovo cijele godine.

Kako bi imali gustu, sjajnu dlaku i zdravu kožu koja se ne peruta pretjerano i nema crvenila, najbitnije je kvalitetno hraniti naše ljubimce. Hrane superpremium kvalitete i biološki prikladne hrane opskrbit će naše ljubimce omega 3 i omega 6 masnim kiselinama koje su odgovorne za zdravlje kože i krzna.

Ukoliko tvoj ljubimac ipak ima problema s dlakom ili kožom, pomoći mu možeš na nekoliko načina. Pokušaj ga prebaciti na hranu baziranu na ribi, poput Orijen Six Fish hrane za pse i mačke. Šest različitih ribljih izvora bjelančevina obogatit će organizam omega kiselinama, obnoviti kožu i dlaku učiniti mekom i sjajnom. Za brži oporavak krzna, uz odgovarajuću prehranu, svakako će pomoći i lososovo ulje koje je također bogato omega masnim kiselinama te psima izrazito ukusno. A sigurni smo da se tvoj najbolji prijatelj neće ni malo buniti ako mu svakodnevno ponudiš i finu poslasticu na bazi ribe.

Ako primijetiš da tvom ljubimcu opada više dlake nego inače ili da mu dlaka opada u grumenima, a prije se to nije događalo, vjerojatno se radi o pretjeranom linjanju. Ako se uz pretjerano opadanje dlake i izrazito puno češe, pogledaj ima li kakvih iznenađenja u njegovom krznu. Češanje i pretjerano linjanje mogu izazvati kožni paraziti poput buha pa mu osiguraj odgovarajuću zaštitu protiv vanjskih parazita. Do pretjeranog linjanja može doći i zbog prečestog kupanja, osobito ako svog ljubimca kupaš šamponom lošije kvalitete.

Ti najbolje poznaješ svog psa i znaš kako izgleda njegovo redovito linjanje. Kod nekih pasa će ono biti jedva primjetno dok će nekima opadati dlaka u tolikoj količini da ćeš morati svakodnevno usisavati. Važno je pratiti svog ljubimca i reagirati kod bilo kakve promjene u intenzitetu ili trajanju linjanja. Tako ćeš moći na vrijeme pronaći rješenje i pomoći svom ljubimcu kroz taj neugodan period. Sigurni smo da će ti biti zahvalan!

Više o ovoj temi možeš saznati na Festivalu pasa 7. i 8. listopada na Tuđmancu, kada će ti ZOOCITY stručnjaci objasniti sve što te zanima.

Izvor: www.zoocity.hr